Αρχιεπίσκοπος Bαρσανούφιος του Novoazovsk (Ντονμπάς): από Ουκρανούς οι ναοί μας βομβαρδίστηκαν, κάηκαν, (κρυπτοχριστιανοί-κατακόμβες) λειτουργούμε στα υπόγεια. Ιερείς φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εδάρησαν. ΄Εκαναν φρικαλεότητες σε μοναχούς! Βομβαρδίζουν σκόπιμα τις εκκλησίες, έχουν σατανικό μίσος. Θα καθυποτάξουν τη Ρωσία, μόνο αν καταστρέψουν την Εκκλησίας μας την ενότητα της..σε αυτό στοχεύουν! ΒΙΝΤΕΟ

Αρχιεπίσκοπος Bαρσανούφιος του Novoazovsk (Ντονμπάς):” οι ναοί μας βομβαρδίστηκαν, κάηκαν, (κρυπτοχριστιανοί-κατακόμβες) λειτουργούμε στα υπόγεια. Ιερείς φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εδάρησαν. ΄Εκαναν φρικαλεότητες σε μοναχούς! Βομβαρδίζουν σκόπιμα τις εκκλησίες, έχουν σατανικό μίσος. Θα καθυποτάξουν τη Ρωσία, μόνο αν καταστρέψουν την Εκκλησίας μας την ενότητα της..σε αυτό στοχεύουν!”

Εργαλειοποίηση της θρησκείας για καθυπόταξη Ρωσίας μέσω καταστροφής εκκλησιαστικής ενότητας. Οπότε οι χειρισμοί του Οικουμενικού που στοχεύουν ακριβώς σε αυτό υπαγορεύονται από πολιτικοστρατιωτικές σκοπιμότητες Δύσης, Αμερικανών, ΝΑΤΟ! Δεν είναι ένα ακόμη σχίσμα δεν πρόκειται για εσωτερική εκκλησιαστική υπόθεση εδώ πρόκειται για σχέδιο επιθετικό κατά της Ορθόδοξης Υπερδύναμης όπου πρωτοστατεί το Οικουμενικό χειραγωγούμενο απόλυτα από πολιτικο-στρατιωτικούς Οργανισμούς.

Λόγος του Αρχιεπισκόπου Bαρσανούφιου του Novoazovsk (περιοχή του Ντονμπάς στο Ντόνετσκ) προς τον κλήρο της Επισκοπής Pskov
Αρχιεπίσκοπος Βαρσανούφιος (Vinnichenko)

Στις 25 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Όλγας, ο Αρχιεπίσκοπος Βαρσανούφιος του Νοβοαζόφσκ της Μητρόπολης του Ντόνετσκ έδωσε ομιλία σε κληρικούς στο Πσκοφ σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Μητροπολίτης Πσκώφ και Πόρχοφ Τίχων (Σεβκούνοφ). Ο Vladyka Varsonofy είναι αυτόπτης μάρτυρας της φρίκης που υπομένει ο λαός του Donbass από το 2014 – και του γιατί διεξάγεται αυτός ο πόλεμος.

Η κατάσταση βέβαια για τους κληρικούς της Μητρόπολης μας είναι έτσι — σταυρός. Όταν η ειρηνική ζωή συνεχίζεται, και μετά ξαφνικά όλα εκρήγνυνται, οι οβίδες πυροβολικού πέφτουν κοντά σε εκκλησίες, στην εκκλησία, και έχεις οικογένεια, παιδιά, σύζυγο και… Φυσικά, στην αρχή ήμασταν μπερδεμένοι, και μετά ο Vladyka (Μητροπολίτης Ιλαρίων) ευλόγησε τους ιερείς να φύγουν για λίγο, να εκκενώσουν τις οικογένειές τους και οι ιερείς να επιστρέψουν στη συνέχεια στους χώρους υπηρεσίας τους.

Δεν έχουμε κλειστές εκκλησίες. Έχουμε εκκλησίες που σφυροκοπήθηκαν, εκκλησίες που κάηκαν, αλλά παρ’ όλα αυτά γίνονται λειτουργίες εκεί – σε υπόγεια, σε δωμάτια που έχουν δημιουργηθεί με κάποιο τρόπο για αυτούς.

Οι άνθρωποι κυκλοφορούν όταν δεν μας πυροβολούν. Εάν υπάρχει παύση, οι ακολουθίες πραγματοποιούνται. Αν δεν υπάρχει Λειτουργία, τότε υπάρχει το Τυπικό. Αν δεν υπάρχει το Τυπικό (δεν υπάρχει δυνατότητα), δίνεται η Θ Κοινωνία με φυλαγμένα τα Τίμια Δώρα. Όμως οι ακολουθίες συνεχίζονται, ο κάθε ιερέας στον τόπο του.

Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο πράγμα. Άλλωστε η μητρόπολη μας χωρίζεται από την πρώτη γραμμή. Και στην επισκοπή του Ντόνετσκ, εβδομήντα ενορίες βρίσκονται στην ουκρανική πλευρά. Εκεί, για μια λέξη, για την μνημόνευση της Αγιότητάς του Πατριάρχη – είναι ποινή φυλάκισης, είναι βασανιστήριο. Αλλά οι ιερείς υπηρετούν, υπηρετούν σαν εξομολογητές. Είναι λίγο πιο ήσυχα εκεί, δεν έχουν τα πυρά του πυροβολικού που έχουμε εμείς, αλλά δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο για αυτούς από εμάς. Έχουν γίνει πολλές συλλήψεις, πολλοί ξυλοδαρμοί και φυλακίσεις. Για παράδειγμα, κυριολεκτικά, στην επισκοπή Gorlovka τον περασμένο χειμώνα, ένας ιερέας που είχε συλληφθεί και βασανιστεί, ανταλλάχθηκε, μέσω των προσπαθειών του Παναγιωτάτου Πατριάρχη, και τώρα είναι εδώ, βρίσκεται στη Μόσχα, υποβάλλεται σε αποκατάσταση.

Αυτή είναι η κατάστασή μας τώρα…

Μητροπολίτης Tikhon (Shevkunov):

—Vladyka, με συγχωρείς, αλλά βομβαρδίζουν απευθείας πολιτικούς στόχους εκεί στο Ντόνετσκ;

— Λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση, Vladyka. Σήμερα είναι πατρογονική γιορτή για μένα—είμαι επίσης ο πρύτανης της Εκκλησίας της Αγίας Ισαποστόλου Πριγκίπισσας Όλγας. Βρισκόταν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, περίπου 800 μέτρα από το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ. Στις 24 Ιουλίου 2014 τέλεσα την τελευταία Λειτουργία εκεί. Τον Αύγουστο κατέστρεψαν εκείνη την εκκλησία. δηλαδή στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υπάρχουν δύο πτέρυγες — στη μια πτέρυγα είναι γραφεία και στην άλλη μια εκκλησία. Κατέστρεψαν αυτή την πτέρυγα.

Βομβαρδίζουν σκόπιμα σε εκκλησίες, νοσοκομεία, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα — αλλά πολύ συχνά τα πυρά του πυροβολικού στοχεύουν απλώς την περιοχή. Λοιπόν, ξέρετε πώς λειτουργεί το “Grad” [ένας εκτοξευτής πολλαπλών πυραύλων], σωστά; Λοιπόν, ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο περιοχής καλύπτεται με σαράντα οβίδες. Ένα τετράγωνο καλύπτεται, ένα δεύτερο τετράγωνο, ένα τρίτο τετράγωνο – τότε έχετε τις πιο φρικτές απώλειες. Αν κάποιος περπατά στο δρόμο… Λοιπόν, ο δήμαρχος μας Valery Kulemzin συχνά ζητά από τους ανθρώπους να μην εγκαταλείπουν τα κτίριά τους πιο συχνά από όσο χρειάζεται — να μετακινούνται μόνο από το ένα μέρος στο άλλο, και αυτό είναι όλο. Διότι υπάρχουν πάρα πολλά θύματα όταν οι άνθρωποι δεν βρίσκονται μέσα σε κλειστές κατασκευές αλλά σε δρόμους, πλατείες ή λεωφόρους. Απλώς πυροβολούν. Τώρα τα HIMARS ξεχύθηκαν. Τώρα, κυριολεκτικά πριν από λίγες μέρες, άρχισαν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς. Αυτό θα σημαίνει πιο πολλά θύματα. Απλώς μας πυροβολούν για να μας τρομάξουν, ώστε η πόλη να πάψει να υπάρχει. αλλά η πόλη ζει ακόμα, όλα μεγαλώνουν. Εάν με κάποιο τρόπο ήταν κάποιος εκεί, θα μπορούσατε να δείτε—μόλις κάτι καταστραφεί, το έχουν επισκευάσει και εξυπηρετούμε ξανά. Χτυπήθηκαν εκκλησίες και χτυπήθηκε ο επισκοπικός καθεδρικός ναός. Δεν υπάρχει ούτε μία εκκλησία στο Ντόνετσκ που να μην έχει υποστεί ζημιές. Εμείς όμως εξυπηρετούμε.

Και ξέρετε τι έχουμε αντιμετωπίσει; Κάτι που δεν θα μας είχε περάσει καν από το μυαλό: τέτοιο σατανικό μίσος από την άλλη πλευρά. Ο Vladyka, και η Αυτού Αγιότητά του ο Πατριάρχης, διάβασαν μια έκθεση — λέει την αλήθεια: Μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη… Αν κάποιος σας πει ότι εκεί είναι ολιγάρχες που πολεμούν μεταξύ τους, ή κάτι τέτοιο, όλα είναι ανοησίες. Το φρούριο της Αγίας μας Ρωσίας είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Κανένα πυροβολικό, κανένας στρατός δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία γιατί ο Θεός είναι μαζί μας. Αλλά να καταστρέψουν την Εκκλησία μας, να καταστρέψουν την ενότητά μας — αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κατακτήσουν τη γη μας. Και η πιο ισχυρή επίθεση στοχεύει σε αυτό. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι σκληρό και άγριο… Εκεί δεν ντρέπονται να χρησιμοποιήσουν κανένα μέσο ή μέθοδο. Αναγκάζουν τους ανθρώπους [να εγκαταλείψουν την κανονική Ουκρανική Εκκλησία]—είτε αλλάζετε σε OCU [«Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας»], σε σχισματικούς ή… Λοιπόν, στην καλύτερη περίπτωση θα σας διώξουν, στη χειρότερη περίπτωση είναι σύλληψη, φυλάκιση. Ενεργούν διαφορετικά με το καθένα. Αυτή είναι η κατάστασή μας. Γι’ αυτό τα καταλαβαίνουμε όλα τέλεια, προσευχόμαστε και ζητάμε σε αυτούς τους καιρούς, όταν… Έχω ήδη πει, Βλάντικα, ότι υπήρξαν φορές που σε μια μέρα, 600–700 οβίδες έπεφταν στην πόλη. Δηλαδή, καλά, μπορείτε να κάνετε τα μαθηματικά: εικοσιτέσσερις ώρες διαιρεμένες με 600 – αυτό είναι ένα κοχύλι που προσγειώνεται στην πόλη κάθε λεπτό. Και πρέπει να διαβάσεις τον κανόνα της προσευχής σου, πρέπει να κοιμηθείς λίγο, γιατί αύριο πρέπει να υπηρετήσεις και δεν ξέρεις αν θα ξυπνήσεις το πρωί. Και έτσι είναι για όλους μας.

Μητροπολίτης Tikhon (Shevkunov):

—Και πόσοι νεκροί και τραυματίες υπάρχουν σε τέτοιες επιθέσεις, πόσες κηδείες κάνετε;

—Λοιπόν, θα σας πω—όταν τον Μάρτιο του περασμένου έτους μια (!) βόμβα διασποράς εξερράγη πάνω από την πόλη, τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και σαράντα οκτώ τραυματίστηκαν σε μια στιγμή. Αυτή είναι μόνο μια βόμβα διασποράς. Έτσι, κάθε μέρα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ή έξι. Δέκα με δεκαπέντε νεκροί και μέχρι είκοσι τραυματίες.

Μητροπολίτης Tikhon (Shevkunov):

— Κάθε μέρα είναι έτσι;

—Σε μια καλή μέρα, αν σκοτωθούν ένας με δύο, αυτό είναι απλώς ευτυχία, δεν υπολογίζουμε καν τους τραυματίες.

Μητροπολίτης Tikhon (Shevkunov):

— Αυτοί είναι πολίτες, σωστά;

—Ναι, πολίτες. Δεν μιλάω για τον στρατό. αυτοί είναι πολίτες, είναι παιδιά. Έχουμε το Σοκάκι των Αγγέλων—κοντά στην εκκλησία μου. Απλώς ρίξτε μια ματιά—αυτό ήταν το 2016, ήδη εκατό παιδιά, από δύο μηνών έως δεκαέξι ετών. βρέφη, έφηβα αγόρια και κορίτσια σκοτώθηκαν. Αυτό για να μην αναφέρουμε τους ενήλικες, τους ηλικιωμένους, και ούτω καθεξής. Αυτή είναι η κατάσταση. Πρόκειται για γενοκτονία του ρωσικού λαού.

Γι’ αυτό, Σεβασμιώτατε, αγαπητή Βλαδύκα, φυσικά εδώ ξεκουράστηκα, η ψυχή μου ήταν λίγο αποφορτισμένη και ένιωσα λίγη χαρά χάρη στις προσευχές σας και στον συναναστροφή μαζί σας. Αλλά το ίδιο ξέρεις… Όταν είσαι σε ένα ασφαλές μέρος, αλλά τα παιδιά σου… (Ο Vladyka Barsanufy αγωνίζεται να καταπνίξει τα συναισθήματά του)… συγχωρέστε με… βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο, δεν έχω ησυχία. Πρέπει να επιστρέψω.

Μητροπολίτης Tikhon (Shevkunov):

—Ναι, ο Vladyka τώρα γυρίζει πίσω. Vladyka, ξέρετε, είχαμε τις αμφιβολίες μας—γιατί είναι πολύ φρικτό να φανταστεί κανείς αυτές τις φρικαλεότητες και τα βασανιστήρια… Είναι όντως έτσι;

Ναί. Ναι, είναι… Έχουμε ιερείς… Λοιπόν, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που ο π. Ζωσιμά, ίδρυσε ο Αρχιμανδρίτης Ζωσιμά [Σοκούρ] — εκεί συνέλαβαν τους ιερείς,μοναχούς τους βασάνισαν και… φρικτά πράγματα. Στην επισκοπή Vladyka Mitrophan, Μητροπολίτη Gorlovka… ακριβώς επειδή τον κάλεσε ένας ιερέας από την επικράτειά μας, ήρθε η SBU (Ουκρανικές Ειδικές Υπηρεσίες) και τον χτύπησε άγρια μπροστά στα μάτια της γυναίκας και των παιδιών του. Όταν υπάρχει ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου – βλέπουμε ότι όταν απελευθερώνουμε [Ουκρανούς] αιχμαλώτους είναι καλοθρεμμένοι, υγιείς και ντυμένοι. Αλλά όταν τα αγόρια μας βγαίνουν από το λεωφορείο, μετά βίας μπορούν να περπατήσουν, τα μεταφέρουν με φορεία. Και έχω μιλήσει με Αιχμαλώτους (που πιάστηκαν αιχμάλωτοι εκεί). Υπήρχαν περιπτώσεις που οι άνθρωποι απλώς… αυτοί είναι υγιείς άνδρες, στρατιωτικοί… απλά δεν μιλούσαν. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν… απλώς έμειναν σιωπηλοί. Και θέλω να πω: Ο πόλεμος δεν είναι για εμάς, αλλά για τον καθένα από εσάς, γιατί αν δεν κερδίσουμε δεν θα υπάρχουμε. Να το θυμασαι.

Σεβασμιώτατε, ζητώ τις προσευχές σας για όλους—για το Vladyka Pavel, Ηγούμενο της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, για τον Μητροπολίτη Αρσένιο, τον επικεφαλής της Λαύρας Sviatogorsk μας, και για το Vladyka Amvrosy, που είναι σχεδόν χωρίς χέρια. ο ηγούμενος μας, ο εφημέριος. Τραυματίστηκε βαριά. Και για όλους όσους είναι εκεί, επειδή εκεί νιώθουμε τη στήριξη της Μητέρας μας Εκκλησίας, νιώθουμε την προσευχή και τη βοήθειά σας. Μια βαθιά υπόκλιση για εσάς. Λαμβάνουμε μεγάλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της υλικής βοήθειας. Ως υπεύθυνος για την ανθρωπιστική συνεργασία με τη μητρόπολη του Ντόνετσκ, τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μπορώ να βεβαιώσω ότι έρχεται ανθρωπιστική βοήθεια και βοηθά με κάθε μέσο. Και προσευχή. Ο Θεός να σε σώσει!

Το βίντεο αναρτήθηκε αρχικά στον ιστότοπο της Μητρόπολης του Pskov.

Αρχιεπίσκοπος Varsonofy (Vinnichenko)
Μετάφραση από OrthoChristian.com/Pravoslavie.ru 4/8/2023

dimpenews.com