Το πυρηνικό εργοστάσιο της Σλοβενίας έκλεισε λόγω διαρροής…

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Σλοβενίας έκλεισε λόγω διαρροής….

Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Σλοβενίας ξεκίνησε μια προληπτική διακοπή λειτουργίας την Πέμπτη λόγω διαρροής στο κτίριο περιορισμού του εργοταξίου, ανέφερε ο χειριστής σε δήλωση.

«Εντοπίστηκε αυξημένη διαρροή στο πρωτεύον σύστημα εντός του κτιρίου περιορισμού», ανέφεραν αξιωματούχοι στο εργοστάσιο του Κρσκο, περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) ανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, σε δήλωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανέφερε ότι η διαρροή δεν είχε επιπτώσεις στους εργαζόμενους ή στους γύρω κατοίκους και στο περιβάλλον.

«Η διακοπή λειτουργίας είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί η ακριβής πηγή της διαρροής και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίλυσή της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η τελευταία προληπτική διακοπή λειτουργίας στο Κρσκο σημειώθηκε το 2020, μετά από σεισμό που συγκλόνισε τη γειτονική Κροατία, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους.

Σε λειτουργία από το 1983, ο αντιδραστήρας 700 μεγαβάτ στο εργοστάσιο παρέχει περίπου το 20 τοις εκατό των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβενίας και περίπου το 15 τοις εκατό των αναγκών στην Κροατία, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια του εργοστασίου.

Αρχικά επρόκειτο να απενεργοποιηθεί το 2023, οι δύο χώρες συμφώνησαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του κατά 30 χρόνια.

Οι σλοβενικές αρχές εξετάζουν επίσης την κατασκευή δεύτερου αντιδραστήρα στην τοποθεσία, παρά τις ανησυχίες για τις γηρασμένες δομές του και τους κινδύνους από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

dimpenews.com