Οι Χούτι της Υεμένης έπληξαν το ελληνικό πλοίο ” Κυκλάδες”..

Οι Χούτι της Υεμένης έπληξαν το ελληνικό πλοίο ” Κυκλάδες”..

Οι Χούτι της Υεμένης επιτίθενται σε ελληνικά και αμερικανικά πλοία: CENTCOM

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου ενός ελληνικού εμπορικού σκάφους, ανέφεραν οι αμερικανικές στρατιωτικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες, συνεχίζοντας την πρόσφατη αναζωπύρωση των επιδρομών κατά μήκος της ζωτικής σημασίας διαδρομής.

Τουλάχιστον επτά περιστατικά έχουν καταγραφεί στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του think tank του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής, σπάζοντας μια εβδομαδιαία ηρεμία.

Οι Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά και μεγάλο μέρος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας της χώρας, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις σε πλοία από τον Νοέμβριο, διεκδικώντας την αλληλεγγύη τους με τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Τη Δευτέρα, οι Xoύτι στόχευσαν το MV Cyclades, ένα ελληνικό πλοίο που φέρει τη σημαία της Μάλτας, με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και τρεις επιθέσεις με drone, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

«Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το σκάφος συνέχισε την πορεία του», δημοσίευσε η CENTCOM στο X, πρώην Twitter.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας του βρετανικού ναυτικού ανέφερε ότι ένα πλοίο που έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης βορειοδυτικά της Μόκα «υπέστη ζημιά» μετά από μια κοντινή έκρηξη.

«Το σκάφος και το πλήρωμα αναφέρονται ασφαλή», πρόσθεσε η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας ήταν καθ’ οδόν από το Τζιμπουτί προς την Τζέντα και πιθανότατα στοχοποιήθηκε «λόγω του συνεχιζόμενου εμπορίου της εισηγμένης εταιρείας του με το Ισραήλ».

Η CENTCOM είπε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα καθώς κατευθυνόταν «σε τροχιά πτήσης προς το USS Philippine Sea και το USS Laboon».

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τα πυρά κατά του πλοίου ”Κυκλάδες”, του MSC Orion και δύο αμερικανικών πλοίων.

Σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, είπε ότι οι Κυκλάδες ήταν στόχος επειδή είχαν ελλιμενιστεί σε ένα ισραηλινό λιμάνι στις 21 Απριλίου.

Οι αντάρτες Χούθι «θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις» έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Σαρί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο μια πρωτοβουλία θαλάσσιας ασφάλειας για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις Χούθι, οι οποίες ανάγκασαν τα εμπορικά πλοία να εκτρέπονται από τη διαδρομή που συνήθως μεταφέρει το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Από τον Ιανουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα αντίποινα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις των πλοίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε επίσης τον Φεβρουάριο τη ναυτική αποστολή Aspides για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μια φρεγάτα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού τη Δευτέρα «απέκρουσε πολλαπλές επιθέσεις» από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι, καταρρίπτοντας ένα drone για να προστατεύσει ένα εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε η ναυτική δύναμη της ΕΕ.

Η Υεμένη, σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις 29 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι έχει βάλει στο στόχαστρο μια σειρά από «εχθρικά» πλοία σε ένδειξη συνεχούς αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον εχθρικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του στόχου δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων με έναν αριθμό drones», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης Yahya Saree σε τηλεοπτική δήλωση τη Δευτέρα. «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πέτυχαν τους στόχους τους με επιτυχία». Ο Saree ανακοίνωσε επίσης ότι οι αεροπορικές δυνάμεις του ναυτικού, των πυραύλων και των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν «κοινή επιχείρηση με στόχο το πλοίο (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) στην Ερυθρά Θάλασσα και το χτύπημα ήταν ακριβές».

dimpenews.com