Aller au contenu principal

c5s5or4xaaifcpu Eδώ και πολλές ημέρες το κουρδικό χωριό  Xerabê Bawa,στα συριακά σύνορα είναι περικυκλωμένο από τον τουρκικό στρατό.Μαρτυρίες  για βασανιστήρια και εκτελέσεις πολιτών κυκλοφορούν στους στρατιωτικούς κύκλους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ακόμη κι αν ένα μέρος του τουρκικού τύπου αναρωτιέται.

Εδώ και 11 ημέρες που διαρκεί το blocus του Kuruköy (τουρκικό όνομα), δηλ.το  Xerabê Bawa, η σπέκουλα καλά κρατεί. Οι ειδικές δυνάμεις της χωροφυλακής περικύκλωσαν το χωριό, απαγορεύουν στους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους.Σε μια αντιπροσωπεία οδηγούμενη από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ομοίως της αρνήθηκαν την πρόσβαση.  “Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παγώνουν”, ανησυχεί ο αρθρογράφος του site πληροφοριών T24. “Βλέπουμε σώματα που έχουν υποστεί βασανιστήρια και άνδρες με στρατιωτικές στολές να κάνουν μπροστά τους το σήμα των γκρίζων λύκων.c5vi056wmaaeghu

Αν και τα επίσημα μίντια τηρούν μια προσεκτική σιωπή οι εφημερίδες και κύκλοι της αντιπολίτευσης άρχισαν να καταπιάνονται με το θέμα. Την Τετάρτη 22 Φλεβάρη ένας βουλευτής του κεμαλικού κόμματος CHP έφερε το ζήτημα στο κοινοβούλιο μεταφέρει η εφημερίδα της αρμενικής κοινότητας  Agos. “Πόσα άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Kuruköy μεταξύ 10 και 20 Φλεβάρη; Eίναι ακριβές ότι χωρικοί φιγουράρουν ανάμεσα στα θύματα ;” αναρωτιέται.

Ο πρωθυπουργός Binali Yildirim επιφυλάχθηκε προς στιγμήν ν΄απαντήσει. Η νομαρχία του Mardin, η πρωτεύουσα της περιοχής , γνωστοποίησε ότι  μια στρατιωτική επέμβαση ήταν σ΄εξέλιξη στην περιοχή. Σύμφωνα με τις αρχές το Xerabê Bawa απαριθμούσε  “έναν μεγάλο αριθμό κρησφύγετων και αποθηκών πυρομαχικών  της αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. “4 ένοπλοι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν μετά από συγκρούσεις”, προσθέτει η νομαρχία σύμφωνα με την Agos.

Η εφημερίδα on line Şûjin, μ΄έδρα το  Diyarbakir, συνέλλεξε μαρτυρίες από χωριάτισες που κατόρθωσαν να διαφύγουν από το χωριό. “Την 4η ημέρα οι στρατιωτικοί εισέβαλαν και ερεύνησαν το σπίτι μου μεταφέρει μια από αυτές. Oι στρατιώτες χτύπησαν τον άνδρα μου και απείλησαν να μας βομβαρδίσουν αν μιλούσα. Μας έκαναν να υπογράψουμε ένα έγγραφο.Ο άνδρας μου κι εγώ δεν γνωρίζουμε να διαβάζουμε ούτε να γράφουμε. Ρ΄χθηκαν δακρυγόνα μέσα στο χωριό δεν μπορούσαμε ν΄ανοίξουμε τα μάτια ”, προσθέτει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το χωριό βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Το  site T24 υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των ετών του  1990, στο φόρτε του πολέμου κατά του τουρκικού κράτους από την εξέγερση του PKK, το χωριό ήταν ήδη το θέατρο συγκρούσεων αναρίθμητων βιαιοπραγιών. “Διατείνονται ότι σώματα βεβηλώθηκαν.Διατείονονται ότι οι κάτοικοι αφέθηκαν χωρίς νερό και τροφή. Διατείνονται ότι τα σπίτια κάηκαν ”, αναφέρει ο αρθογράφος.

Στα 23 χρόνια δεν προοδεύσαμε ούτε μια σπιθαμή. Το κράτος είναι ίδιο σήμερα όπως και χθες! Αν δεν διαμαρτυρηθούμε εναντίον αυτού που συμβαίνει στο Xerabê, τότε θα παραβρεθούμε στις ίδιες φρικαλεότητες όπως αυτές πριν 23 χρόνια !”courrierinternational 23.2.17

Αλλη μαρτυρία αναφέρει κούρδου που κρατείται ο τουρκικός στρατός χτύπησε την οικογένειά του και γύμνωσε τη γυναίκα του πριν τη σύλληψή τους.

dimpenews.com

%d blogueurs aiment cette page :