Το Ισραήλ κατέρριψε το συριακό μαχητικό γιατί δρα σε κατάσταση πανικού αφού η Ρωσία του ζήτησε διεύρυνση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Γκολάν 100 χλμ .

 

Σήμερα το Ισραήλ έκανε κι ένα βήμα περισσότερο στην επιθετικότητά του κατά του κράτους της Συρίας. Τι προηγήθηκε που να εξηγεί μια τέτοια αντίδραση.

O  Benyamin Netanyahou συνάντησε τη Δευτέρα  υψηλή ρωσική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από Sergueï Lavrov και το Ρώσο ΓΕΣ τον Valery Grasimov στην Ιερουσαλήμ.

Ο Υπ.Άμυνας του Ισραήλ ο Avigdor Lieberman,  ο ΓΕΣ της χώρας αυτής ο Gadi Eizenkot, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Meir Ben-Shabat κι άλλοι υψηλά ιστάμενοι παραβρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση. Το Ισραήλ διαμήνυσε στο ρωσικό παράγοντα ότι η ιρανική παρουσία  « δεν θα είναι ανεκτή στα σύνορά του » κι η Ρωσία αντιπρότεινε μια διεύρυνση της αποστρατιωτικοποιημένης  ζώνης 100 km, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ενός υψηλού διπλωματικού υπεύθυνου. 

Chaim Tzach / GPO

 

Η συνάντηση ήταν πέραν των 2 ωρών. Ο  Benyamin Netanyahou τόνισε ότι το « Iσραήλ επιμένει οι συμφωνίες διαχωρισμού με τη Συρία να συνεχίσουν να είναι σεβαστές  όπως ήταν κατά τη διάρκεια δεκαετιών πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος ».

« Το Ισραήλ θα συνεχίσει να μάχεται κατά κάθε απόπειρας του Ιράν και συμμάχων του να εγκατασταθούν στη Συρία « .

Γίνεται φανερό ότι πέραν των ειωθότων ήταν η ρωσική πρόταση για διεύρυνση της ζώνης αποστρατιωτικοποίησης με Συρία που πανικόβαλε το Ισραήλ μην χάσει τ΄αδίκως κεκτημένα του στα Υψίπεδα του Γκολάν που το έκανε να χάσει τη ψυχραιμία του και ν αντιδράσει σπασμωδικά καταρρίπτοντας συριακό μαχητικό την ώρα που επιχειρούσε κατά της ISIS στον συριακό εναέριο.

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός έχει καταλάβει θέσεις απέναντι από το Tal Abu Nada ύψωμα στα κατεχόμενα του Γκολάν και σε θέσεις τ. παρατηρητήρια δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.

Το Ισραήλ προσάρτησε παράνομα  1 200 km2 από το Γκολάν το  1981,  μια ενέργεια που ποτέ δεν αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός του όφειλε να πάρει τ΄απαραίτητα μέτρα γιατί το μαχητικό παραβίασε τη συμφωνία του 1974 για την αποδέσμευση για την αποστρατιωτικοποίηση του  Golan  επιτηρούμενου από ΟΗΕ.

«Nos forces ont pris les mesures nécessaires», a annoncé Benjamin Netanyahu. «Nous exigeons que la Syrie respecte rigoureusement l’accord sur le désengagement».

Ενέργειες του Ισραήλ εντός τριημέρου που δείχνουν την πίεση που δέχεται καθώς ο στρατός έφτασε στο Γκολάν:

-Η εκκένωση 800 μελών των White Helmets από το Ισραήλ.

-Ο βομβαρδισμός του Masyaf.

-H κατάρριψη του συριακού μαχητικού.

Ο συριακός στρατός συνεχίζει απτόητος αφού επιτίθεται από 3 άξονες κατά του θύλακα που κατέχει η ISIS στα όρια των κατεχομένων στη Wadi Yarmouk.

 Ο στρατός απελευθέρωσε Khirbat Khasfayn, ‘Ayn Qadi, Bassali, ‘Ayn Zabida, Mazra’ah, Bakkar, Bakkar Sharqi, Jubayliyah κ.α

dimpenews.com