Το dimpenews στην Ορθόδοξη ιστορική μονή του Αγ. Γεωργίου στη Χομς που ιδρύθηκε επί Ιουστινιανού τον 6ο αι μ.Χ….ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (αφήγηση μοναχού στην ελληνική)

Η μονή του Αγίου Γεωργίου στην Κοιλάδα των Χριστιανών στην επαρχία της Χομς είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά προσκυνήματα στη Συρία.

Ο μοναχός που μας ξεναγεί αναφέρει ” εδώ βρισκόμαστε στην παλιά εκκλησία του μοναστηριού είναι από το 1200 από τους Σταυροφόρους. Το τέμπλο είναι πιο καινούργιο από το 1700 περίπου. Οι εικόνες είναι από την Σχολή Χαλεπίου. Υπήρχε μια Σχολή εικονογραφίας πάρα πολύ γνωστή. Βλέπετε εδώ και στο Mπαλαμάντ είναι οι ίδιες εικόνες. Αυτή είναι η πόρτα την κλέψανε από εδώ κι έφτασε ως το Λονδίνο και μετά την έφεραν πάλι πίσω….ήταν στην Ωραία πύλη.”

L’image contient peut-être : intérieur

Επισκεφθήκαμε την κρύπτη στην οποία οδηγούσε μια βαριά πέτρινη πόρτα….Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι 15 χρόνια χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί στα Ιεροσόλυμα το ξυλόγλυπτο τέμπλο που κοσμεί το ναό στη μονή του Αγίου Γεωργίου…..Έχει 4 επίπεδα ο ναός με βάση τις χρονικές περιόδους.Το πρώτο επίπεδο που είναι και το πιο πρόσφατο χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφόρων, ένα άλλο που ορίζεται από ένα παλαιότερο παρεκκλήσι του 13ου αιώνα με μικρότερο εικονοστάσι, ηλικίας άνω των 300 ετών. Στο κατώτερο επίπεδο υπάρχει επίσης μια είσοδος που πιστεύεται ότι οδηγεί στο αρχικό μοναστήρι του 6ου αιώνα…

H μονή ιδρύθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 5ο αιώνα μ.Χ. Η σύγχρονη εκκλησία ξανα-οικοδομήθηκε το 1857.

L’image contient peut-être : une personne ou plus et personnes debout

dimpenews.com