ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ/Ο Αμερικανοεβραίος ειδήμονας ο Δρ. Richard Silverstein αποκαλύπτει: το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό.Tο Ισραήλ βομβάρδισε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ αλλά άρπαξε και η παρακείμενη με το νιτρικό αμμώνιο…..ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ισραηλινός διδάκτωρ Richard Silverstein* ,Αμερικανοεβραίος ειδήμονας, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τις ΗΠΑ ισχυρίζεται πως το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό το αποτέλεσμα είναι 135 oι νεκροί και 5000 οι επιβεβαιωμένοι τραυματίες πολλοί ακόμη παραμένουν αγνοούμενοι…Τα ισραηλινά μίντια αναφέρουν ότι τώρα η βάση της Haifa Bay καθαρίζεται από επικίνδυνα υλικά που είχαν στοκαριστεί εκεί. Σύμφωνα με το εβραϊκό Κανάλι 13: Ο ισραηλινός στρατός είναι ακόμη σε επιφυλακή στα βόρεια σύνορα…όλα αυτά δείχνουν πως κάτι φοβάται το Ισραήλ και γιατί….

Τι αναφέρει ο Ισραηλινός αναλυτής: το Ισραήλ βομβάρδισε αποθήκη της Χεζμπολάχ αλλά άρπαξε και η παρακείμενη με το νιτρικό αμμώνιο…

Μία εμπιστευτική ισραηλινή πηγή με μεγάλη ενημέρωση μου είπε ότι το Ισραήλ προκάλεσε τη μαζική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού νωρίτερα σήμερα που σκότωσε πάνω από 100 και τραυματίστηκαν χιλιάδες. Ο βομβαρδισμός ισοπέδωσε επίσης σχεδόν το ίδιο το λιμάνι και προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε όλη την πόλη.

Το Ισραήλ στόχευσε μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο λιμάνι και σχεδίαζε να την καταστρέψει με εκρηκτική συσκευή. Δυστυχώς, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν επέδειξαν την δέουσα επιμέλεια στον στόχο τους. Έτσι, δεν ήξεραν (ή αν το ήξεραν, δεν νοιάζονταν) ότι υπήρχαν 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου αποθηκευμένοι σε μια διπλανή αποθήκη. Η έκρηξη στην αποθήκη όπλων πυροδότησε την αποθήκη της ”διπλανής πόρτας”, προκαλώντας την καταστροφή που προέκυψε. ( σσ. γι αυτό έχουμε οφθαλμοφανώς 2 εκρήξεις μια μικρότερη αρχικά πιθανόν στην αποθήκη όπλων, πυρομαχικών και μετά μια δεύτερη στην παρακείμενη με το νιτρικό αμμώνιο που ήταν εφιαλτική…)

από την ανάρτησή του στο προσωπικό του site

Φυσικά, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί πράκτορες δεν καθόρισαν τα πάντα σχετικά με τον στόχο τους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ήταν άμεσα. Η τραγωδία που έχει προκαλέσει το Ισραήλ είναι ένα έγκλημα πολέμου τεράστιου μεγέθους.

Το ICC έχει ήδη ερευνήσει το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα από την Επιχείρηση Protective Edge του 2014. Τώρα, φαντάζομαι ότι θα επεκτείνει το πεδίο για να ενσωματώσει τη σημερινή εγκληματική σφαγή από αμέλεια.

Αν και το Ισραήλ επιτέθηκε συχνά σε αποθήκες και κομβόι όπλων της Χεζμπολάχ και του Ιράν στη Συρία, σπάνια πραγματοποιεί τέτοιες ανόητες επιθέσεις στο Λίβανο. Αυτή η επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας σηματοδοτεί μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση. Η απόλυτη απερισκεψία αυτής της επιχείρησης είναι εκπληκτική.

O Δρ. Richard Silverstein

Δεν προκαλεί έκπληξη. Μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να συμβεί μόνο εν μέσω εσωτερικής πολιτικής δυσλειτουργίας. Ο Μπίμπι είναι στα σχοινιά και απελπισμένος να αλλάξει την ατζέντα. Όταν οι πράκτορές του έφεραν το σχέδιο σε αυτόν, μάλλον έτριψε τα χέρια του με χαρά και είπε: «κάντε το!» Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ήταν φυσικό επόμενο να θέλουν να ευχαριστήσουν το αφεντικό και πιθανώς έκοψε τις στροφές για να κάνει την επίθεση να συμβεί. Όταν κανείς δεν είναι στο τιμόνι λέγοντας “Stop!” το σκάφος χτυπά ένα παγόβουνο και βυθίζεται. Αυτό συνέβη πιθανώς εδώ.

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός θυμίζει παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις από τους πράκτορές του στη Βηρυτό την περίοδο πριν και μετά την εισβολή του 1982. Το βιβλίο του Ronen Bergman σχετικά με τις δολοφονίες της Μοσάντ και Ρέμι Μπρούλιν έχουν τεκμηριώσει πολλούς Ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που προκάλεσαν αρκετό θάνατο και καταστροφή στον άμαχο πληθυσμό της πόλης.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ζημιά που έγινε ήταν τυχαία. Αλλά αυτό δεν έχει και πολύ σημασία για τις χιλιάδες της Βηρυτού, των οποίων η ζωή έχει γίνει μια ζωντανή κόλαση ως αποτέλεσμα αυτού του ισραηλινού εγκλήματος.

Εκτός αυτού, ο πρώην MK του Likud, Moshe Feiglin, έγραψε ένα απόσπασμα από τη Βίβλο σχετικά με την καταστροφή: «Δεν υπήρξαν ποτέ τόσο μεγάλες μέρες στο Ισραήλ όπως η 15η Av [την ημέρα του βομβαρδισμού] και το Yom Kippur».

Φυσικά, με πονάει να παραδεχτώ ότι ο Τραμπ είχε δίκιο στην προηγούμενη δήλωσή του ότι η έκρηξη ήταν «τρομερή επίθεση» και ότι οι πληροφορίες του είχαν μεταφερθεί από τους «στρατηγούς του». Σε αυτήν την περίπτωση, αυτός και αυτοί είχαν δίκιο.

Θα μπορούσαν (και θα έπρεπε) να υπάρξουν εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις για αυτήν την καταστροφή. Καθώς ο Νετανιάχου ενέκρινε την επίθεση, είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες. Το 1982, μια εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Ariel Sharon ήταν υπεύθυνος για την εισβολή στο Λίβανο και τη σφαγή στη Sabra και τη Shatilla. Εστάλη σε πολιτική εξορία για μια δεκαετία. Τουλάχιστον, αυτό θα πρέπει να αποκλείσει τον Bibi από την ηγεσία της χώρας. Αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε δημοκρατικό έθνος στο οποίο ο ηγέτης θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις αποτυχίες του.

Αλλά δυστυχώς, το Ισραήλ δεν είναι ένα τέτοιο έθνος, και ο Μπίμπι φαίνεται πάντα να αποποιείται την ευθύνη για τα λάθη του. Η διαφορά εδώ είναι ότι ο ισραηλινός ηγέτης βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω της καταστροφικής αντίδρασης της κυβέρνησής του στον covid19 και της επικείμενης δίκης για διαφθορά για τρεις κατηγορίες δωροδοκίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο αιχμής.

… Ωστόσο, δεδομένης της καταρρέουσας δημοτικότητας του Netanyahu, αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος του.

Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιλέξει μια χειρότερη στιγμή για να προκαλέσει τέτοια βάσανα στον Λίβανο. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Οι επιχειρήσεις χρεοκοπούν, οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φάνε, οι πολιτικοί τσακώνονται και κατηγορούνται ενώ δεν κάνουν τίποτα. Ο Λίβανος …τα δεινά είναι παντού. Υπάρχει λίγη όρεξη από τους Άραβες αδελφούς της όπως η Σαουδική Αραβία να βοηθήσουν. Εάν είναι μια χώρα που δεν χρειαζόταν αυτήν την πρόσθετη τραγωδία, είναι ο Λίβανος. …Το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αίσθηση ντροπής ή αυτοσυγκράτησης όταν πρόκειται να προκαλέσει πόνο στους γείτονές του.

Φυσικά θα υπάρχουν αμφισβητίες. Όσοι δεν πιστεύουν την πηγή μου. Όμως, τους επισημαίνω δύο στοιχεία συγκυριακής προφάνειας που λένε. Κανονικά, εάν το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη τρομοκρατική επίθεση (όπως εκείνη κατά του Ιράν), είτε θα αρνηθεί να σχολιάσει είτε κάποιος ανώτερος στρατιωτικός ή πολιτικός αξιωματούχος θα πει κάτι σαν: Ενώ αρνούμαστε να σχολιάσουμε, όποιος το έκανε πρόσφερε καλές υπηρεσίες στον κόσμο.

Σε αυτήν την περίπτωση, το Ισραήλ αρνήθηκε αμέσως την ευθύνη. Ακόμα και η Χεζμπολάχ υποτίθεται ότι είπε ότι το Ισραήλ δεν προκάλεσε τη ζημιά (πιθανότατα να προστατευθεί από την αναπόφευκτη ευθύνη που θα της επιβληθεί για την αποθήκευση των όπλων της δίπλα σε ένα κτίριο γεμάτο εκρηκτικό υλικό).

Το δεύτερο σημάδι είναι ότι το Ισραήλ δεν προσφέρει ποτέ ανθρωπιστική βοήθεια στους Άραβες γείτονές του. Κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου, η μόνη ομάδα στην οποία το Ισραήλ προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια ήταν οι Ισλαμιστές του κατά του Άσαντ. Το Ισραήλ δεν έχει προσφέρει ποτέ τέτοια βοήθεια στον Λίβανο, μέχρι σήμερα. Αντ ‘αυτού, έβρεχε θάνατο και καταστροφή για δεκαετίες. Για να το κάνουμε τώρα είναι το ύψος του chutzpah.(Richard Silverstein)

H ισραηλινή Haaretz αναφέρει:” η πίεση από το κοινό μπορεί να οδηγήσει για πρώτη φορά σε μια πραγματική προσπάθεια αφοπλισμού της Χεζμπολά σύμφωνα με τον Amos Harel”.. Oπότε;; Eίναι ολοφάνερο οι Ισραηλινοί χτύπησαν για να δημιουργήσουν θέμα και να πετύχουν από εσωτερική πίεση στο Λίβανο τον αφοπλισμό του αντιπάλου της Χεζμπολά …

*κατά καιρούς έχει συνεργαστεί κι αρθογραφήσει σε  Middle East Eye. The Nation and Jacobin Magazine,Truthout, Alternet, Haaretz, Jewish Forward, Los Angeles Times, Comment Is Free,Al Jazeera English, the Seattle Times, and Tikkun Magazine.  

dimpenews.com