Μαρτυρία Γαλλίδας διπλωμάτη αυτόπτη για τρομοκρατική επίθεση στη Τζέντα : είδα τον Έλληνα αστυνομικό στο έδαφος χτυπημένο….Ειδήμονες: είναι πολύ πιο σοβαρή η υπόθεση…

O Georges Malbrunot, ειδήμονας της Μ Ανατολής για την επίθεση στη Jeddah είπε στο BFMTV πως “θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σοβαρό ” ενώ τρομοκρατική επίθεση βλέπουν οι ειδήμονες στη Γαλλία θεωρούν μάλιστα πως η χώρα τους ήταν πρωταρχικός στόχος…

 Σ’ έκρηξη που σημειώθηκε στη Τζέντα της Σ Αραβίας σε τελετή για τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο μη-μουσουλμανικό νεκροταφείο της πόλης τραυματίστηκε κι 1 Έλληνας αστυνομικός που υπηρετεί στο Γενικό Προξενείο. Η κατάσταση της υγείας του Έλληνα τραυματία δεν εμπνέει καμία ανησυχία και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.. Το ΥΠΕΞ καταδίκασε την τρομοκρατική όπως την χαρακτηρίζει επίθεση. Στην τελετή που στοχεύθηκε μετείχαν πολλοί Πρόξενοι.

Image

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια, η οποία είχε ως στόχο τελετή για την 102η επέτειο της Συμφωνίας Γερμανίας και Συμμάχων που σηματοδότησε το Τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου 11/11/1918 στο μη Μουσουλμανικό Νεκροταφείο της Τζέντας, κατά την οποία τραυματίστηκε Έλληνας αστυνομικός που υπηρετεί στο Γενικό Προξενείο Τζέντας και ο οποίος συνόδευε υπάλληλο του Γενικού Προξενείου στην εν λόγω τελετή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία συνεχίζει:

«Ο αστυνομικός είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. 

Ο Έλληνας αστυνομικός που κατά πληροφορίες ήταν με πολιτική περιβολή οποίος συνόδευε υπάλληλο του γενικού προξενείου στην εν λόγω τελετή.

Image

Οι αρχές της σαουδαραβικής επαρχίας της Μέκκας ανακοίνωσαν πως ένας Έλληνας υπήκοος και ένας Σαουδάραβας αξιωματικός ασφαλείας τραυματίσθηκαν στην “άνανδρη” επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε μη μουσουλμανικό κοιμητήριο στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν την επίθεση αυτή εναντίον διπλωματικού προσωπικού.

“Αισθανθήκαμε ότι ήμασταν ο στόχος” αναφέρει η προξενική Σύμβουλος των Γάλλων στο εξωτερικό. Στην τελετή που στοχεύθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό παρόντες ήταν διπλωμάτες από Ελλάδα,Γαλλία,Ιταλία,Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Η Γαλλίδα διπλωμάτης είπε την μαρτυρία της λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Τη στιγμή που “τελείωσε την ομιλία του ο Γ Πρόξενος ακούσαμε αυτή την έκρηξη. Εκείνη την στιγμή δεν καταλάβαμε στ΄αλήθεια πολύ καλά, αλλά αισθανθήκαμε ότι ήμασταν ο στόχος “, λέει στο BFMTV, η Nadia Chaaya, προξενική σύμβουλος των Γάλλων στο εξωτερικό.” Άμεσα, είδαμε τον καπνό, είμασταν μέσα σε μια στιγμή σε πανικό”.

“όταν έλαβε χώρα η έκρηξη αμέσως κοίταξα πίσω μου γιατί ο ήχος ερχόταν από πίσω. Είδα κάποιον στο έδαφος, αυτός ήταν ένας Σαουδάραβας αστυνομικός και από την άλλη πλευρά υπέηρχε ακόμη ένας αστυνομικός που έμαθα μετά ότι αυτός ήταν ένας ‘Ελληνας αστυνομικός”, συνεχίζει η Nadia Chaaya.Ο Έλληνας αστυνομικός ήταν αποσπασμένος στο ελληνικό προξενείο και μαζί με τον Σαουδάραβα συνάδελφό του τραυματίστηκαν ελαφρά σύμφωνα με το κυβερνείο της περιοχής αναφέρει το BFMTV

Η Σ Αραβία δηλώνει τη συμπάθεια της δηλώνει πως διεξάγει έρευνες το θέμα που πρέπει να προβληματίσει είναι ότι οι αρχές της δεν κατόρθωσαν ν΄αποτρέψουν την τρομοκρατική επίθεση σε μια εκδήλωση τέτοιου υψηλού ενδιαφέροντος για δυτική διπλωματία..

Στο LCI, ο Γεωπολιτειολόγος Frédéric Encel αναλύοντας τα κίνητρα της επίθεσης δήλωσε πως αν και είναι “πολύ νωρίς για να πούμε πως ο αρχικός στόχος της επίθεσης ήταν η Γαλλία αυτή είναι η υπόθεση η επικρατέστερη “. “Αρχικά γιατί είμαστε πρώτα απ ‘όλα σε μια ακολουθία στο σερί όσων συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες” . Πρόκειται για τη β επίθεση στόχευσης γαλλικών συμφερόντων στη Jeddah μετά την επίθεση στις 29 Οκτώβρη κατά ενός aστυνομικού του γαλλικού προξενείου.   

dimpenews.com