Οι προσπάθειες ανάκτησης του προπύργιου της Isis βρίθει από στρατηγικούς κινδύνους, γράφει ο William Wallis στη financial times.Η Isis κατέλαβε τη Raqqa και την έκανε ένα φρούριο, η συριακή πόλη έχει πληγεί από Ρώσους, συριακή κυβέρνηση, αμερικανικές, γαλλικές και ιορδανικές αεροπορικές δυνάμεις. Τώρα φαντάζει πιθανό ότι θα μπορούσε ν΄αποτελέσει τον τόπο ανάφλεξης πολλαπλών επίγειων δυνάμεων.

Τις τελευταίες ημέρες υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ η κουρδοαραβική συμμαχία προχωράει από το βορρά προς την Ράκα. Tην ίδια στιγμή οι κυβερνητικες δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία επιδίδονται σε μεγάλη επίθεση από τα ΝΔ και προελαύνουν προς την πόλη Al-Tabqa, που είναι περίπου 55 χιλιόμετρα στα δυτικά της πόλης Raqqa.

Αυτό το εγχείρημα είναι γεμάτο από  στρατηγικούς κινδύνους.Ο  πιο προφανής κίνδυνος είναι ότι αυτός ο αγώνας δρόμου για την κατάκτηση της πόλης θα μπορούσε να καταλήξει σε αντιπαράθεση Αμερικανών  που μ΄ειδικές δυνάμεις υποστηρίζουν τις ανταρτικές δυνάμεις και των Ρώσων, οι οποίοι υποστηρίζουν τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ-Ασαντ σε μια στιγμή που και οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι προωθούν την ειρήνη μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης.

Ομοίως, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εξωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Ακόμη χειρότερα, οι δύο πλευρές υπερδυνάμεις θα μπορούσαν  να καταλήξουν σε μια πιο άμεση αντιπαράθεση.

Είναι επίσης εύλογο ότι Ρώσοι και Αμερικανοί άρχισαν να συντονίζουν την προσέγγισή τους. Αυτό από μόνο του εμπεριέχει κινδύνους, κυρίως για τους Αμερικανούς που θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τους έναντι των ανταρτών. financial times 6.06/16

O καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της  Lyon II Fabrice Balanche : «ο συριακός στρατός υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αποφάσισε τελικά να τελειώσει την δουλειά που άρχισε αυτόν το χειμώνα δηλ. ν΄ανακτήσει ολοκληρωτικά  την πόλη του Χαλεπίου  περικυκλώνοντας τους αντάρτες στα ανατολικά του Χαλεπίου και ύστερα απωθώντας τους από το δυτικό τμήμα της πόλης για να φύγουν προς την επαρχία του Idlib. »

 « Ακόμη κι αν οι αμερικανοί δεν θέλουν να το ομολογήσουν επίσημα γιατί δεν είναι πολιτικά ορθό είναι φανερό σήμερα ότι η πλευρά του Washington, δεν θέλει να κάνει να πέσει ο Bachar elAssad γιατί δεν θα επιθυμούσε η alNostra και η alQaïda, ή άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις να πάρουν την εξουσία στη Συρία », αναλύει ο Fabrice Balanche.Για τον ερευνητή οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν στην επιχειρηματολογία της Ρωσίας που αναφέρει  « ότι χωρίς τον Assad, το σύστημα στη Δαμασκό θα καταρρέυσει κι αυτό θα είναι μια καταστροφή».

Συνέπεια: « υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ρώσων κι Αμερικανώνακόμη κι αν οι αμερικανοί  επισήμως αρνούνται ότι υπάρχει συνεργασία κλπ « . Αλλά αυτοί δεν έχουν επιλογή. Χωρίς αυτήν δεν μπορούν να εξολοθρεύουν την ISIS», αναφέρει ο Fabrice Balanche.

Οι αραβοκουρδικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δεν είναι πια παρά στα 5χλμ από το Manbij,ένα από τα αρχικά προπύργια των τζιχαντιστών στην επαρχία Χαλεπίου. Ένας ανταποκριτής του AFP διαβεβαιώνει ότι διασταυρώθηκε με αμερικανούς στρατιώτες στα 25χλμ του μετώπου. Η κατάκτηση του Manbij, στα 30χλμ από την Τουρκία θα επιτρέψει την απομόνωση της Raqqa, στα 130 χλμ πιο νότια.

Την ίδια στιγμή ο συριακός στρατός είναι στα  45 χλμ από την Tabqa, στα δυτικά της πόλης της Raqqa,.Αεροσκάφη και ελικόπτερα ρωσικά υποστηρίζουν την επίθεση αυτή που ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου.rfi 6.06/16

dimpenews.com